Климатолог: От днес ни очакват пет същински зимни дни, като сутрешните температури в Трън ще достигнат до под минус 10 градуса

Циклонът “Албена” ни донесе много жълти и оранжеви кодове, наваля първият по-съществен сняг през сравнително топлата зима, която беше досега. Това каза пред Novini.bg климатологът доцент Георги Рачев.

Снегът обаче си отива още днес. До вечерта снеговалежите в цялата страна ще спрат, но се появява другият проблем – вятърът. От утре ни очакват пет същински зимни дни. Сутрешните температури ще падат бавно и в четвъртък ни очаква доста студен ден – с минимални температури сутринта до под минус 10 градуса, особено в затворените котловини – Кнежа, Трън, Драгоман. Обедните температури също няма да са високи – те ще бъдат около нулата и малко над нулата, като в сряда и четвъртък нищо чудно в местата с трайна снежна покривка да имаме ледени дни, тоест максималната температура да не надвиши 0 градуса. Тогава ни очаква и по-мръсен въздух, особено в затворените котловинни полета.

В планините ще бъде разкош – слънце и пак слънце – ще бъде убийствено за туризъм, заяви доцент Рачев. Това ще е времето през тази седмица – безвалежно, относително студено, сутринта с отрицателни температури. Чак към четвъртък-петък температурите в повечето места ще бъдат положителни, като в събота очаквам в Южна България те да достигнат 10 градуса, каза още климатологът.

Виж също...

Loading...