Защо се води дело, след като инвеститорът заяви, че няма да прави мина в Трън?

Днес Върховният административен съд заседава по дело, касаещо проекта за добив на злато в трънската планина Руй, предаде репортер на Zapadno.com. До решение обаче не се стигна, тъй като съдът е назначил експертиза от трима независими специалисти, а страните не са имали възможност да се запознаят с експертизата, затова разглеждането беше отложено за 21 март.

Делото беше образувано по жалби на инвеститора „Евромакс Сървисиз“ и Българската минно-геоложка камара. Те не са съгласни с Екологичната оценка, с която Министерството на околната среда и водите е приело Плана за управление на речните басейни (ПУРБ) в Дунавския район. В този район попадат и водите в планината Руй.

Защо се води това дело, след като инвеститорът заяви, че вече няма интерес да прави мина в Трън? Отговор на този въпрос дава специално за Zapadno.com представителят на „Евромакс Сървисиз“ Елица Георгиева. „Обърнахме се към Съда, защото според нас е незаконосъобразно внасянето на промени извън установените правила. Обжалвахме много преди решението да има референдум и преди решението да се оттеглим от Трън. Независимо, че не работим по проекта в Трън, за нас е важно правната рамка, в която се реализира минната дейност да е обективна и справедлива. Това е принципен въпрос, който трябва да бъде разрешен.“, каза тя.

Припомняме, че промените в Плана за управление на речните басейни бяха направени в края на 2016 година, когато имаше протест на трънските сдружения пред Министерството на околната среда и водите. Тогава протестиращите скандираха под прозорците на властта и връчиха писмо на министерството, с което настояват да се забрани добивната дейност.

„Промените са предложени в последния момент, в нарушение на процедурния ред и са конкретизирани по начин, който показва, че новите забрани не са принципни с цел запазване на водите, а са свързани с точно определено инвестиционно предложение – казват от „Евромакс“. Подобни мерки не са въвеждани в никой друг ПУРБ или за други зони в страната. Тоест, вместо общовалидни правила, се създават специални забрани само за нашия проект. За нас това е нарушение на правовия ред, затова се обръщаме към компетентния правораздавателен орган.“, казаха още от фирмата.

В резултат от предложените промени сега в Руй може да се развива всяка друга дейност, която е възможно да окаже негативно влияние върху водите, но не и миннодобивна дейност.

Виж също...

Loading...