Музеят в град Брезник ще работи за популяризиране на храм-кладенеца в Гърло, Желязната вода и Пети конен полк

При работата си новият директор на Общински исторически музей-Брезник ще акцентира върху 3 обекта – мегалитния храм-кладенец в местността “Пусто Гърло”, Желязната минерална вода и Пети конен полк, предаде телевизия “Кракра“.

“Ще продължим онова, което години наред е събирано, съхранявано. Много ми се иска да съберем още нови артефакти за историята на Брезник и Брезнишко, защото той има своя дух, неповторимост, отликите от другите общини, от другите селища на България и да покажем онова, което е специфичното за Брезник и Брезнишко.”, каза директорът на музея Емилия Велинова. Тя добави, че храм-кладенецът край село Гърло е единственият по рода си в България, но на планетата има още два такива. “Онова, което е специфичното, което ще отличава брезнишкия музей от пернишкия, от софийските и това смятам, че ще привлече и туристически поток.”, каза още Емилия Велинова. Храм-кладенецът край село Гърло представлява древна обсерватория подобни са открити в Сардиния и Египет. Обектът се намира над питейния язовир “Красава” и достъпът до него е много труден.

В началото на тази година стана ясно, че в Проекта за бюджет на Община Брезник за 2018 година са заложени 156 000 лева разходи, които ще са за изграждане на полски път в землището на село Гърло. Средствата са към функцията „Икономически дейности и услуги“. Става въпрос за път към храм-кладенеца край село Гърло, който е с историческо и национално значение.

Виж също...

Loading...