Вижте огнения танц и запалването на кладата от сурвакари на село Долна Секирна на спектакъл по повод “Сурва” в Перник – ВИДЕО

Сурвакари от сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна загряха настроението и духа на традиционен спектакъл, който се проведе в пернишкото кметство “Изток” по повод международния маскараден фестивал “Сурва”, видя Zapadno.com.

Ден преди началото на XXVII-я Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва”, пространството пред Общински младежки дом-Мошино беше огласено от звън на чанове, факли озариха нощта, а колоритни сурвакари, вдъхновени от страстта и традицията, пренесоха жители и гости на кметство “Изток” в магията и мистиката на автентичния български обичай “Сурва”. В спектакъла взеха участие сурвакарската група от Долна Секирна, Фолклорен ансамбъл ”Граово”, хип-хоп групата Dance Squad и невероятната шопска изпълнителка Валерия Момчилова. Кулминацията на празника беше пищна заря, която разкраси небето над кметство “Изток”.

Вижте видео на ритуалния танц с факли и запалване на кладата от сурвакари на Долна Секирна, което Община Перник излъчи на живо във Фейсбук страницата си:

Виж също...

Loading...