През 2017 година пожарникарите са реагирали на 1 360 сигнала в област Перник, а в общините Брезник и Трън произшествията са между 80 и 100

Изминалата 2017-а година е била успешна за пожарникарите в област Перник, които са реагирали общо на 1360 сигнала за произшествия. Това каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник комисар Емил Марков и подчерта, че резултатите през изминалата година в сравнение през последните 5 години с малки разлики бройката се запазва, предаде репортер на Zapadno.com.

По-рано днес се проведе отчет-анализ на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник за работата и през 2017 година. На събитието присъстваха областният управител на Пернишка област Ирена Соколова, директорът на Областна дирекция МВР-Перник старши комисар Димитър Попов и представител на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-София. Четири Районни служби и един участък на пожарната функционират в областта. Те са разположение в общините Перник, Радомир, Брезник, Трън и Земен. Комисар Емил Попов отчете, че като тежест на произшествията не е имало такива, които да са довели до спиране на производства или до тежки загуби и пострадали хора и сгради. “Два случая имаме, които заслужават внимание. В началото на годината в завод “Пектин”, когато един човек беше затрупан с бетонни плочи, за да се спаси човекът и да не се нарани се наложи всички бетонни плочи да бъдат отстранени на ръка. Човекът беше спасен и откаран в болница. Другият ни случай заслужаващ внимание беше спасяването на шофьор от сръбския ТИР преди Нова година на “Секирица”. Там ситуацията беше по-сложна, но в края на краищата го спасихме човекът. На другия ден с помощ от Спасителния отряд в Столична дирекция издърпахме и камиона.”, припомни директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник комисар Емил Марков.

Отчетът показва, че се запазва броят на загиналите през последните години. През 2017 година двама души в пенсионна възраст са загинали вследствие на инциденти възникнали от неправилно ползване на отоплителни уреди. Тревожен факт е, че през изминалата година се е увеличил броят на пострадалите хора, които са били 19 човека. Според отчета-анализ става ясно, че намалява броят на лъжливите повиквания. “Това до известен степен се дължи на Центъра 112, където колегите с годините са натрупали достатъчно опит, за да могат да ги хващат, защото съобщенията ги получаваме от Центъра на 112 в София. Лъжливите повиквания са намалели значително.”, каза още комисар Емил Марков. Той добави още, че няма брожения в структурите на пожарната в област Перник. В края на 2017 година е взето решение в населени места до 5 000 души да се допускат дежурства от двама служители. Районните служби на пожарната в общините Перник и Радомир са съответно първа и втора категория, а тези в Брезнишко и Трънско, заедно с участъка в Земен са трета категория. В тях се допускат дежурства на двама човека. На въпрос на Zapadno.com, ако в общините, където дежурят по двама души, които се отзоват на инцидент и през това време се получи сигнал за втори инцидент, комисар Емил Марков отговори: “Имаме организация незабавно след като отидат на произшествие веднага се събира свободно дежурство-състав. Не чакаме да възникне второ произшествие, ние автоматично подготвяме втори екип за дежурство, ако стане нещо да може да отидем. Статистиката показва, че броят на произшествията в Трън, Земен и Брезник са 80, 90 до 100 произшествия в годината.”, каза комисар Емил Марков.

Областният управител на Перник Ирена Соколова каза, че от докладът на пожарната е важно, че той отчита постиженията на службата и реалната статистика на извършените контролни и превантивни дейности, както и спасителни операции. Тя подчерта, че докладът разполага и с ясни данни за несъвършенствата и нуждите от актуализиране на поведението и усъвършенстване на работата на институцията. “За мен е много важно, че контролната и превантивната дейност на “Пожарна и аварийна безопасност” всъщност са нашата истинска сигурност предотвратявайки пожарите. Съвместната ни работа дава много добри резултати, защото видимостта, която е и благодарение на вас, пред обществото за синхронни действия и за предприемане на навременни действия е най-важното.”, каза областният управител Ирена Соколова.

Виж също...

Loading...