Силен и активен се оказва месец януари за сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна

С висока активност и участие в редица фестивали и мероприятия се оказва началото на 2018 година за сурвакарската група на брезнишкото село Долна Секирна, забеляза Zapadno.com.

Още в първата седмица на новата 2018 година сурвакарската група направи равносметка за изминалата 2017 година. През 2017 година сурвакарите от Долна Секирна направиха двудневно дефиле на кукерскте фестивали „Кукове“ в град Раковски и „Кукерландия“ в град Ямбол, както и други постигнати резултати. Освен обобщението от сурвакарската група са си поставили и цели за вече настоящата 2018 година. Сред тях е запазване на магията на празника, гласи част от материала „Какво се случи през годината – 2017“, публикуван на официалния сайт на групата.

Малко преди провеждането на местните сурвакарски празници в Брезнишко, сурвакари от Долна Секирна и областният управител на Перник Ирена Соколова посрещнаха журналисти от топ медиите на Европа за Старта на Българското председателство в Националния исторически музей.

На 13 януари в пернишкото село Люлин среща си дадоха две от най-колоритните сурвакарски групи – Люлин и Долна Секирна. По стара българска традиция те представиха уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“, който се изпълнява само от тях. След представянето в село Люлин сурвакарите се завърнаха в Долна Секирна, където в 20:30 часа беше запален ритуалния огън. Около 21:30 часа сурвакарската група отпътува за ковачевското село Чепино и земенското Елов дол. На 14 януари по традиция сурвакарите обиколиха къщите на брезнишкото село.

Една седмица след това, на 20 януари сурвакарската група на Долна Секирна отново се събра, за да покаже своята магнетичност на XV-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2018”. Изявите на групите не спират дотук. На 25 януари сурвакари от групата взеха участие в спектакъл на пернишкото кметство “Изток”. Сурвакарите на Долна Секирна ще дефилират на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2018, който ще се проведе в град Перник от 26 до 28 януари.

Паралелно с представянията на групата в национални медии се появиха и репортажи свързани със сурвакарите на Долна Секирна. “Долна Секирна – малкото селце с големите маски” – така беше озаглавен обзорен материал за групата, който беше публикуван в сайта OFFNews.bg, а на 21 януари в ефира на БНТ беше излъчен и репортаж от гостуването на предаването “Отблизо с Мира Добрева” в село Долна Секирна.

Сурвакарската група на Долна Секирна наброява 130 човека. Най-малкият е на 2 години и половина, а най-възрастният е 70-годишен.

Със сигурност това не са последните изяви на сурвакарската група за тази година.

Виж също...

Loading...