Кметският наместник на село Банище: Бронзовата маска от фестивала “Сурва” е признание за сурвакарската ни група, защото отдавна пазим автентичното и традицията

Бронзовата маска и медал, с които беше наградена сурвакарската група на брезнишкото село Банище от 27-ия международен маскараден фестивал “Сурва” са признанието за автентичността на групата. Това каза пред Zapadno.com кметският наместник на село Банище Иван Таков.

По-рано днес стана ясно, че сурвакарската група на Банище печели бронзовата маска и медал от фестивала, който се проведе през почивните дни в град Перник. Друга сурвакарска група от община Брезник също спечели награда. Златна награда за маски и костюми беше присъдена на сурвакарите от село Кошарево. Награда на областния управител на Перник Ирена Соколова получи групата от друго брезнишко село – Садовик. Наградата на Регионалният исторически музей в Перник пък беше отредена за сурвакарската група на село Велковци.

Сурвакарската група на село Банище е съставена от 45 човека. Най-младият участник е на 2 години, а най-възрастният е на 81 години. Групата е взимала участие в редица фестивали и събития в страната, Северна Ирландия, Рига, Латвия и други места. Бронзовата маска е трето голямо отличие за групата от международния маскараден фестивал “Сурва”. През 1990-а година сурвакарската група печели златна маска на тогавашното издание на фестивала. 21 години по-късно, през 2011-а година златната маска на “Сурва” отново е спечелена от сурвакарите от село Банище.

Сурвакарската група съхранява автентичността си и традицията на празника. Това сподели кметският наместник на населеното място Иван Таков, който от 6-годишен участва в сурвакарската група. “Това е едно признание за нас, защото ние отдавна пазим традицията. Например в други села непрекъснато променят костюмите си, а ние пазим автентичното.”, каза Иван Таков. Тази година той не е дефилирал като сурвакар на фестивала в Перник заради тъжен помен, но въпреки това даде положителна оценка за организацията на събитието.

Следващото участие за групата е в международния маскараден фестивал “Кукерландия” в град Ямбол, който ще се проведе от 22-и до 25-и февруари. На този фестивал сурвакарската група на Банище е печелила голямата награда.

Виж също...

Loading...