Сурвакарската група на Банище спечели бронзовата маска от фестивала “Сурва”, от който награди получават и групите на Кошарево, Садовик и Велковци

Групите на пернишкия квартал “Бела вода” и село Джерман спечелиха златни маски на 27-мия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018. Сребъните маски отидоха при групите на село Люлин и град Кула, а бронзовата – при сурвакарската група на брезнишкото село Банище.

Резултатите от протокола бяха обявени от кмета на Община Вяра Церовска на специална пресконференция в Двореца на културата. Градоначалникът благодаря на всички институции и ангажирани служители за съдействието и организацията по време на 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, пише ZaPernik.com.

Награда за маски и костюми:
Златна награда – село Кошарево
Сребърна награда – село Лесковец
Бронзова награда – село Лобош

За цялостно представяне:
Златна награда – село Расник
Сребърна награда – град Петрич
Бронзова награда – село Елов дол

Награда за обучение в традициите:
Златна награда – село Витановци
Сребърна награда – село Селищен дол
Бронзова награда – село Друган

За поддържане на местни традиции – злато за Богданов дол

Награди от кмета Вяра Церовска получават групите на Черна гора и Светля.

Награди от областния управител Ирена Соколова за групите – квартал “Макак”, Габров дол, Садовик, Домлян и Лесново

Наградата на ФЕКГ отива в Зидарци

На Министерството на културата в село Пещера

На Регионалния исторически музей – във Велковци

Клубът на интелигенцията дава награда на групата на Беренде

“Благодаря за високия професионализъм, безупречното охраняване и проявената отговорност на ОД МВР Перник, Охранителна полиция, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ, на всички журналисти,  доброволци и коменданти. Със съдействието на всички беше осигурена перфектна организация и не бяха допуснати инциденти,които да стресират перничани и гостите в трите празнични дни на фестивала. Надяваме се и за в бъдеще да продължи доброто сътрудничество“, сподели кметът и благодари на журито, което безпристрастно гледаше  и оценяваше всичко което се случва.
От своя страна журито с председател Георг Краев също благодари на Община Перник за перфектната организация и доброто представяне на групите.

Виж също...

Loading...