Почина един от най-близките хора до Тодор Живков – роденият в трънското село Пенкьовци Станиш Бонев

На 86-годишна възраст на 28 януари почина Станиш Бонев, известен политик и държавник от времето на социализма. Между 1981 и 1985 година той е един от най-близките хора на Тодор Живков. Последователно е издигнат за зам. председател на МС, председател на Държавния комитет за планиране и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП. Бил е и народен представител, пише ZaPernik.com.

През 1985 година обаче незнайно защо губи доверието и любовта на Първия, свален е от всички постове и е изпратен да ръководи Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ) Това беше академията, която трябваше да кове кадри за изграждането на социализма и комунизма.

Станиш Бонев е роден в село Пенкьовци, Трънско, на 15 ноември 1931 година. От 1945 година е член на РМС, а от 1954 – на БКП. През 1956 година завършва ВИИ „Карл Маркс“. Работи в околийския, окръжния и градския комитет на БКП в Перник. Първоначално завежда отдел „Пропаганда и агитация“ в Околийския комитет на БКП, а след това е политически помощник на първия секретар на Окръжния комитет на БКП в Перник. По-късно е секретар на партийния комитет в Металургичния завод „Ленин“, както и секретар на Градския комитет на БКП в Перник.

През 1964 година Станиш Бонев е изпратен администрацията на Министерския съвет, а от 1971 година е член на Централната контролно-ревизионна комисия при ЦК на БКП. През 1977 година е завеждащ отдел „Планово-икономически“ при ЦК. За известно време е част от личния кабинет на Тодор Живков и тогава започва възходът му. 1989 година заварва Станиш Бонев като член на ЦК на БКП. През 1991 година се пенсионира и започва да пише мемоари. От 2007 година е член на ЦС на Българския антифашистки съюз.

Виж също...

Loading...