Сурвакарската група на село Ноевци впечатли кмет от Пазарджишко и получи покани за участие в два кукерски фестивала

Сурвакарската група на брезнишкото село Ноевци е получила две покани за участие в кукерски фестивали в област Пазарджик, научи Zapadno.com.

Впечатлена от групата е била кметът на септемврийското село Виноградец Елинка Благова. В селото традиционно се провежда кукерският празник Дервишовден. В навечерието на Сирни Заговезни се палят огньове наречени “оратушки”. Дервишовден е най-таченият празник във Виноградец. Традиция е цялото село да се събира на централния площад и да наблюдава кукерските представления. Кметът на селото е отправила покана за участие в тазгодишното издание на празника към сурвакарите от село Ноевци. Събитието ще се проведе на 18 февруари. Това съобщи специално за Zapadno.com кметът на село Ноевци Асен Асенов.

Втора покана за участие в кукерски празник е отправена и от друго населено място в Пазарджишко. На същия ден – 18 февруари в град Ветрен, община Септември ще се проведе традиционният празник „Сирни Заговезни”. В празника участие взимат местни групи от общината, както и гостуващи.

Кметът на Ноевци уточни, че на място сурвакарите ще решат дали имат сили да вземат участие и в кукерския празник в град Ветрен, който всъщност се намира в близост до село Виноградец. Сурвакарската група ще вземе участие и в тазгодишното издание на международния маскараден фестивал “Кукерландия” в град Ямбол, който ще се проведе от 22-и до 25-и февруари.

Виж също...

Loading...