Преди 73 години в Брезнишка околия е извършена физическа и психическа репресия срещу офицери, свещеници, коменданти и градоначалници

Тази година се навършват 73 години от първите присъди на така нареченият Народен съд. 1 февруари 1945 година е денят, в който са убити регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса, съобщиха от Държавен архив-Перник, където се съхранява Обвинителен акт на Народен обвинител-Брезник.

Според специален доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. В Държавен архив-Перник се съхранява Обвинителен акт на Народен обвинител-Брезник от 31 януари 1945 година срещу лица от Брезнишка околия. Сред тях са имена на офицери от Пети конен полк, свещеници, полицейски коменданти и градоначалници. Особено интересен е личния поглед на съпреживелите тези събития и техните наследници, свидетели на физическата и психическа репресия от периода.

Желаещите да се запознаят с този период могат да ползват и Фонд 762 „Трудово-възпитателно общежитие – Димитрово (Перник)“ с хронологични граници 1945-1956, който разкрива в пълнота дейността на съществувалите последователно и паралелно три лагера само на територията на Перник град – на рудник „Куциян“, рудник „Димитър Благоев“ и рудник „Богданов дол“. Обхваната е информацията за хилядите въдворени и затворници, съдени по политически причини, за стопански присвоявания, спекула, неизпълнение на задължителни държавни доставки, опити за бягство през граница и различни криминални престъпления.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...