Най-веселите мъже на Ноевци се окичиха с гевреци и за 34-а година отбелязаха Петльовден – СНИМКИ

Българският народен празник Петльовден събра най-веселите мъже на Ноевци в центъра на брезнишкото село, където по стар стил беше отбелязана традицията на днешния 2 февруари, предаде репортер на Zapadno.com.

Местните мъже се събират на тази дата от 1984-а година насам, като официално отбелязването се води от 1985-а година. Това е единственото населено място в област Перник, където празникът се отбелязва. От 34 години отбелязването на Петльовден не е прекъсвано, а инициативата е подета от ноевчани. Кметът на село Ноевци Асен Асенов сподели, че хората винаги се самоорганизират за отбелязването на празника, като групата винаги е съставена от мъже. “Навремето, когато турците са взимали млади момчета за еничари, хората са клали петли и са слагали кръстче на вратата на дома, от който са взимали дете, за да не се влиза пак в него. Оттам традицията се казва “Петльовден”.”, сподели кметът Асен Асенов.

На площада пред ноевското народно читалище “Пробуда-1931 г.” мъжете бяха опънали дълга маса, на която присъстваха местни мезета – печени кюфтета и горещи питиета. Покрай масата се забелязваше и преносима скара на дървени въглища, където мезетата се приготвяха с усмивката на майстор-скараджия. Към облеклото си мъжете бяха добави и различни по размер гевреци, а символиката им ще я оставим на читателите ни. Музикалното оформление на тържеството беше съставено предимно от народни песни и ритми. Музиката звучеше от колона, но на предишни чествания е имало и жива музика. Народните ритми накараха част от веселящите се да заформят кръшно българско хоро пред читалището.

Информационният сайт Zapadno.com е първата медия, която отразява отбелязването на Петльовден в село Ноевци. Това е чест за нас, но още по-голяма чест трябва да е за ноевчани, че в тяхното село се продължава една традицията, която от 34 години не е прекъсвана. На въпрос към групата веселящи се какво се прави на Петльовден местен зевзек отговори: “У най-веселата държава всичко се прави всеки ден и на празници!”, каза зевзекът. “Тука сите сме джендъри!”, шеговито отсече друг местен жител. Хората добавиха, че тържеството продължава кой докогато издържи, а ако не издържи го карат в “Спешна помощ” в Брезник. Друг интересен факт е, че когато някой от групата си тръгне да се прибира, друг местен жител се присъединява към празника. Понякога тържеството се отбелязва и в гората над селото.

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Празнува се на 20 януари по нов стил или на 2 февруари по стар стил. Освен в Ноевци днес празникът беше отбелязан и в кюстендилското село Жабокрът, където деца, бащи и дядовци се събраха по поречието на река Струма. В още едно кюстендилско село – Гиричевци също отбелязаха празника с тържество организирано от местното читалище. Във варненското село Голица също пресъздадоха обичая за Петльовден, като там традицията за този празник е от древни времена.

Разгледайте снимки на веселото отбелязване на Петльовден в село Ноевци, които Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”18795″]

Виж също...

Loading...