Община Брезник ще кандидатства за финансиране за изграждане на покрив над храм-кладенеца край село Гърло, а от Горското ще изградят част от пътя

Общо 156 000 лева ще бъдат отпуснати за изграждането на път до античния храм-кладенец край брезнишкото село Гърло от Община Брезник. Парите са заложени в бюджета на Община Брезник за 2018 година, който беше одобрен. Пътят към храм-кладенеца преминава и през горски територии. Териториалното поделение на “Държавно горско стопанство-Брезник” ще започне изграждането на част от пътя по същото време, когато започне работата по него. Това каза в ефира на БТВ зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

От националната телевизия показаха трудният достъп в момента до историческата забележителност. Светилището е на над 3 200 години и е изградено от племе дошло от Месопотамия. Храм-кладенецът е единственият подобен образец в Източна Европа. С отпуснатите пари ще се направи половината трасе – полски път, засипан с чакъл. “Имаме кореспонденция с “Държавно горско стопанство” и уверение, че по същото време и те ще започнат изграждането на горската част, така че изцяло да бъде изграден пътя до този Античен комплекс.”, каза пред БТВ зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска. Въпреки това историческата забележителност се руши от климатичните условия и от иманяри. От Община Брезник ще кандидатстват за финансиране и за вдигане на покрив над храм-кладенеца, но реставрацията зависи от Министерство на културата.

В края на лятото на 2017 година стана ясно, че Министерство на културата е готово да финансира опазването и развитието на Античния комплекс край село Гърло, но спънката това да не се случва до момента е разрушеният път до него. Това беше съобщил министърът на културата Боил Банов по време на парламентарен контрол, а поводът за отговора беше зададен въпрос от народния представител инженер Любомир Бонев относно мерките за опазването, съхранението и развитието на Античния комплекс.

В средата на месец ноември 2017 година първо Zapadno.com информира, че Община Брезник работи по изграждането на път до храм-кладенеца край село Гърло. Тогава стана ясно, че новият път няма да бъде с асфалт, а ще бъде изграден с инертни материали, за да не се нарушава горската територия и екологичната обстановка в района. „До момента никакъв достъп не е изграден. Тези хора, които искат да отидат да го видят минават през санитарно-охранителна зона, което е абсолютно забранено. На практика няма изграден път до там.“, каза тогава пред Zapadno.com зам. кметът Мария Добревска.

В началото на тази година стана ясно, че в Проекта за бюджет на Община Брезник за 2018-а година са заложени близо 160 хиляди лева за път до Античния комплекс. Във функцията „Икономически дейности и услуги“ на бюджета на Община Брезник за 2018 година са заложени 156 000 лева, които ще са за изграждането на полски път до храм-кладенеца край село Гърло. Бюджетът за тази година беше приет на заседание на Общински съвет-Брезник на 25 януари 2018 година.

Виж също...

Loading...