Отец Михаил Станкович: На Задушница не трябва да се оставя храна на гроба на починалия, а да се раздава за Бог да прости

Тази събота (10 февруари) е денят, в който ще бъде първата Задушница през годината. На празникът на мъртвите е важно да се знаят подробности, които е желателно да се спазват от вярващите. Отец Михаил Станкович, който е председател на храмовете и енориите в община Брезник разказва за тях специално за читателите на Zapadno.com.

Светата православна църква отделя особено внимание за вярващите християни, които са починали и се моли за тях на всяка една служба, която се извършва. “Особено внимание се отделя на тази Задушница, която е преди Месни заговезни. След това има друга Задушница след Петдесетница така наречената Черешова Задушница и Архангеловата Задушница. На всяка една Задушница ние, като християни си спомняме за нашите близки – нашите предци. За тях извършваме заупокойни служби, панихиди, литургии и прочие. Прието е на самия ден в църквата да се извършва литургия или панихида, или пък и двете да се извършат. Това са особени служби, на които споменаваме, както починалите служили свещеници, архиерей, монаси, близки и далечни наши познати, сродници по тяло и душа. От друга страна по същия начин да си спомним всички онези починали християни, онези които са забравени и на които няма кой да отиде. Би трябвало да се знае, че Задушницата не е само този ден, в който ние да помним нашите починали. Всяка една събота буквално е денят на починалите и ние, в църквата отделяме особено внимание на тези дни като и тогава се правят заупокойни литургии и се споменават.”, каза отец Михаил Станкович.

Най-голямото внимание се отделя точно на трите Задушници през годината. На тези дни е редно християните да ходят в храмовете с приготвената храна – питка, жито, вино и вода, които да се осветят от свещеника. С това осветяване се прави обща панихида и след това храната се раздава за Бог да прости. “С цялата храна се отива на гроба и се прелива на него с виното и водата. Може и да се извика свещеник на гроба, за да прочете кратка молитва на душите на нашите близки, които вече ще кажем и за всички наши починали. Би трябвало и да се ходи на гроба, за да се поддържа чист, да се палят свещи и да се носят цветя. Има една порочна традиция в нашия народ. Почти навсякъде се оставя храна на гроба, което никак не е правилно и не е прието от църквата. Храната е за тялото, което се нуждае от нея. Полза от храната има само тялото и ние трябва да я раздаваме, а не да я оставяме на гробищата. Три са причините, заради които не трябва да се оставя храна на гробищата – за да не скверним гроба с храната, за да не се разнася от животните и третата – вярваме, че тази земя, където лежат нашите близки ще възкръсне при Второто пришествие тялото на починалият. Няма да е приятно на човека да му сложиш на гърди храната и да се храниш отгоре. Пак казвам – онова, което ние вършим е помен. Тоест извършвайки молитвите и палейки свещи, ние подпомагаме душите на починали. Така те чувстват радостта в Отвъдния свят като биват поменати и за тях това е един особен празник.”, каза още отец Михаил за празника на мъртвите – Задушница.

В събота от 9 часа в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” ще започне заупокойна служба, след което който желае може да извика свещеника да прочете молитва на гробищата.

Виж също...

Loading...