Проектът за паметника на “Слишовската могила” е бил преработен заради недостиг на средства и неудачно използване на безплатен доброволен труд

Проектът за колосалния монумент, известен като “Слишовска могила” в община Трън е бил преработен преди изграждането му. Причините за преработката били финансови – заради недостатъчно средства за строителните материали и неудачното използване на безплатен доброволен труд. Това разказа пред Zapadno.com главният експерт в Държавен архив-Перник Румяна Рангелова.

Паметникът-костница, който в наши дни призрачно посреща пътуващи по пътя свързващ България със Сърбия е бил замислен да изглежда по друг начин. В Държавния архив в Перник се съхранява документация за довършване на паметника на Трънската партизанска бригада на “Слишовска могила”, която датира от 1955 година и съдържа 33 листа. Документацията е част от архивите на Околийски народен съвет на депутатите на трудещите се – град Трън. “В архива съхраняваме документи за довършване на паметника на Трънската партизанска бригада на “Слишовска могила” или паметника на “Слишовска могила”, който съществува в завършен вид и в момента е много лошо състояние. Копия на проектно-сметната документация са, литографни копия.”, сподели главният експерт в Държавен архив-Перник Румяна Рангелова.

Според документацията в приложен списък са описани всички зали и предназначението им по исторически събития със съответен текст на паметните плочи. Например първата зала е “Слишовска могила” и е за събитията от 7 май 1943 година, където текстът започва така: “Тук пукна първата партизанска пушка…”. Втората зала пък е за събитията свързани със село Главановци и така по реда на събитията. “В проекта е било залегнато всички събития, които са свързани с Трънско и Трънския партизански отряд да са отразени на паметни плочи. По-интересно е, че има обяснителна записка, на която е записано защо се налага промяната на проекта.”, добави още Румяна Рангелова. В институцията се съхраняват снимки от 70-те години на 20-и век, когато на паметника-костница е съществувал Музей на революционното движение.

В обяснителната записка е записано, че настоящата проекто-сметна документация се преработва съгласно протоколно решение от 20 ноември 1955 година назначена със заповед на Председателя на Околийски народен съвет на депутатите на трудещите се – град Трън и по искане на инвеститора с писмо от 3 декември същата година. Мотивите са преработка на документацията са недостатъчно средства за строителни материали, които били скъпи и неудачното използване на безплатен доброволен труд на известни видове работа по обекта.

Паметникът е изграден върху съществуващия тогава скелет на проектираната някога камбанария на “Слишовска мога”. В обяснителната записка към първоначалния проект за оформяне на паметника-костница на загиналите партизани от Трънска околия на “Слишовска могила” е записано: “За създаването на тържествен и правилен подход към самия паметник, съществуващата стълба се изменя, като е направена с две рамена, така че правилно да отвежда посетителите до него. От двете страни на главната фасада на костницата са проектирани два постамента с венци – символ на слава и героизъм. Терасата на предверието е проектирана така, че да служи както за площадка на стълбата, така и за трибуна при провеждането на традиционните събори и чествувания на това място.”. Това е част от записаното по проекта в обяснителната записка.

В статията са използвани снимки от фонда Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...