Водосвет за празника на Свети Харалампий – покровител на меда и пчеларите ще бъде направен в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”

Празникът на покровителя на меда и пчеларите Свети Харалампий ще бъде отбелязан с водосвет в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Това съобщи за читателите на Zapadno.com отец Михаил Станкович, който ще направи водосвета.

По традиция празникът се отбелязва на 10 февруари, но тъй като на тази дата се пада Задушница, има правило да се премести на предишния или следващия ден. “Когато празникът на Свети Харалампий се случи в събота или неделя то той се измества в петък същата седмица. Утре ще имаме само празничен водосвет по повод празнуване на деня на пчеларите.”, добави отец Михаил. Отслужването на празничния водосвет ще бъде утре (9 февруари) и ще започне в 9 часа. След водосвета ще бъдат осветени мед и питка, които присъстващите миряни е желателно да донесат. Осветените мед и питка всеки може да занесе в дома си и да консумира за здраве през годината.

Свети Харалампий се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чумин ден”. Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато свети Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги. На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.

Виж също...

Loading...