Из легендите за Трънско: Образи на голи девойки като самодиви се явяват на посетителите на Ябланишкото ждрело

В един от най-дълбоките вирове на река Ябланица в община Трън са скочили седем девойки. За тази легенда разказа в ефира на радио “Благоевград” трънчанинът и историк Кирил Михайлов.

Някои от посетителите на Ябланишкото ждрело са виждали край река Ябланица образите на скочилите седем девойки. “По времето на турското робство местния валия искал млади български момичета. Тези седем момичета приятелски решават да не му се отдадат нито за жени, нито за любовници и решават да се погубят в Зелени вир в Ябланишко ждрело. Скачат от една височина и загиват. До ден днешен местните хора вярват, че там се явяват като самодиви голи девойки. Това е една от легендите.”, разказа Кирил Михайлов.

Ябланишкото ждрело се намира източно на около 3 километра от град Трън. Самото ждрело е в екопътеката. Зелени вир е с диаметър около 25 – 30 метра, дълбок е и е най-големият на Ябланишкото ждрело. “На скалите около самия вир хората виждат различни знаци, включително и светци. Там е много красива местността. Мястото си заслужава да бъде посетено от хора, които обичат природата и обичат красивите местности.

Виж също...

Loading...