Туристическият комплекс в трънското село Горочевци се заменя за апартаменти в София, „задоволителна“ е оценката на Община Трън по отношение на туризма

В началото на годината стана ясно, че най-големият туристически комплекс в Трънско е обявен за продажба. Вече няколко месеца се търси нов собственик за имота в село Горочевци, като посредническата агенция, която придвижва продажбата е обявила нов вариант за пласиране на комплекса – чрез замяна за апартаменти в София. В един от популярните сайтове за покупко-продажба на недвижима собственост е пусната ВИП обява с актуалното предложение, видя Zapadno.com.

Близо десет декара само на 18 километра от общинския център Трън могат да бъдат придобити заедно със сто процента от дяловете на юридическото лице и собствеността на дружеството, което притежава комплекса. При сделката ще се прехвърлят всички документи и разрешителни за правото на ползване. Туристическият комплекс включва три едноетажни къщи и ресторант. Всяка къща се състои от един апартамент и три двойни обзаведени стаи със самостоятелна баня, антре и веранда. Комплексът разполага с ресторант с камина. Туристическият обект за първи път отваря врати за гости през 2013 година. Той се намира северно от входа на Горочевци, на мястото на старото начално училище на селото. Някогашното образователно средище в продължение на десетилетия е стояло затворено поради липса на деца, сградата му е приватизирана и се е саморазрушила. Приватизаторът я препродава и преди 5 години там отваря врати модерен туристически комплекс.

Днес в Горочевци има 12 души с постоянен адрес в селото по данни на ГРАО (Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“) към края на 2017 година. Но Община Трън предприема действия и има амбициозни планове за развитие на туризма и съживяване на селата чрез приходи от тази дейност. В Общинския план за развитие за 2014-2020 година е посочено, че районът е с естествени предпоставки за развитие на туризма, които тепърва ще бъдат разработвани в интерес на икономическото процъфтяване на общината. Въпреки че комплексът в „Горочевци“ не присъства в Общинския план за развитие, в документа ясно е заявено, че администрацията разчита на туризма като основен структуроопределящ сектор за местната икономика като перспектива за подобряване на условията на живот на населението.

При актуализацията на Общинския план за развитие в края на 2017 година местната власт е отчела, че най-много е напреднала по отношение на благоустрояването на общината и осигуряването на качествена инфраструктура. „Задоволителна“ е междинната оценка, която трънското управление си дава по отношение на създаването на устойчив икономически растеж, включително по отношение на туризма. Като по-слабо може да се отчете изпълнението на стратегическата цел „Постигане на ефективното и ефикасно местно самоуправление“, става ясно от Междинна оценка за изпълнение на Общинския план за развитие на община Трън за периода 2014-2020.

Виж също...

Loading...