В Билинския манастир са се съхранявали ценни книги свързани с историята на редица села в Брезнишко и Трънско

Ценни книги, в които са били описани исторически факти свързани с редица брезнишки и трънски села са се съхранявали в Билинския манастир “Свети Архангел Михаил” над село Билинци, научи Zapadno.com.

По сведения на учителя Първан Миленков от село Режанци в манастира са били събрани книги от селищата в региона. Режанчанинът Митко Ристин подготвя книга за село Режанци, а голяма част от сведенията за историята на населеното място има лично от Първан Миленков. В Билинския манастир се съхранявали и материали за Режанци. През 19-и век книгите за село Режанци са предадени на музей в София. Не е ясна съдбата на книгите за другите села в региона, които са съхранявани в Билинския манастир.

Манастирът функционира до 70-те години на 20-ти век, когато е изоставен. Към края на 80-те години на миналия век изоставената Света обител започва да се саморазрушава. В кратък период от време стада с овце са приютявани в манастира. През лятото на 2017-а година започна възстановяване и реконструкция на манастира. Ако сте пропуснали, прочетете още по темата за манастира: Възстановяват и реконструират Билинския манастир „Свети Архангел Михаил“, в който Васил Левски е нощувал – СНИМКИ

Виж също...

Loading...