Брезничани препълниха Общинския исторически музей за откриването на уникална изложба за Васил Левски – СНИМКИ

Брезничани и гости на града препълниха изложбената зала на Общински исторически музей-Брезник за официалното откриване на изложбата „Времето в хората и хората във времето“. Изложбата е посветена на 145-годишнината от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Късчетата история свързана с патриотичната българска личност са представени чрез табла със снимки и сведения, артефакти, клетвените знаци – Библията, револвера и кръста, тефтерчето и книги за Васил Левски, мултимедийна презентация и гвоздеят – двама представители на Национално дружество “Традиция” клон Перник облечени с автентични четническа и опълченска униформи, предаде репортер на Zapadno.com.

Сред официалните гости на откриването бяха: зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова, общински съветници, директорът на Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова, авторът на изложбата на таблата “Васил Левски в Пернишко, Брезнишко, Трънско и Радомирско” Милена Карамфилова и представители на Национално дружество „Традиция“ клон Перник с председател Йоцко Йоцев. Събитието беше уважено и от колективът на брезнишкото читалище, учители, общественици и ученици. Директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова отправи приветствие към гостите. “Радвам се, че залата на музея не може да побере всички и е отворена вратата. Днес ние сме се събрали да открием изложбата в памет на 145 години от гибелта на най-великият син на България – Васил Левски. Постерите, които са изработени от Регионален исторически музей-Перник, ние сплетохме в нашата изложба и автентични артефакти, които ни бяха предоставени от Йоцко Йоцев.”, каза Емилия Велинова и добави, че за първи път представителите на патриотичното дружество идват в Брезник. Артефактите от Национално дружество „Традиция“ клон Перник тя определи като много ценни, защото дори повечето музеи не разполагат с тях. Библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” също е спомогнала за изложбата с книги от фонда.

“Васил Левски е едно име безспорно от нашата история. Редица герои има в нашата история, които са признати, отричани, хулени, хвалени и така нататък, но Васил Левски е най-безспорната личност в нашата история. Пожертвал своята младост, своите сили, своята любов за чиста и свята Република. Още приживе са признати неговите организационни и политически качества. И не само от българите, които са го последвали, но и от смъртните му врагове, които пишат и казват: Ако не бях турчин, бих последвал този българин. Васил Левски е умен и проницателен, който ме гледа дълбоко в лицето.”, припомни директорът на Общинския исторически музей в Брезник.

Приветствени слова изказаха пред присъстващите председателят на Национално дружество „Традиция“ клон Перник, директорът на Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова и зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска, която имаше честта да направи официалното откриване. “Каквото и да кажем и каквото и да направим за името Левски – няма да бъде достатъчно и ще бъде малко. Искам само да цитирам поета Орлин Орлинов, който казва: “Ти ни трябваш и днес, Апостоле! Трябваш ни да ни кажеш как се люби народ, Апостоле, как се люби род, Апостоле и как се дава живот за живота.” Ако всеки проникне в тези думи може да осъзнае какво значи Левски за нас в днешно време. Откривам изложбата!”, каза Мария Добревска и изрази благодарност за съвместното сътрудничество с Регионалния исторически музей.

След откриването ученици от брезнишката гимназия “Васил Левски”, която в понеделник ще отбележи патронния си празник, си направиха снимка с представителите на Национално дружество „Традиция“ клон Перник пред сградата на музея. Изложбата може да бъде разгледана в Общински исторически музей-Брезник до средата на месец март.

Разгледайте снимки от официалното откриване на изложбата, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”19351″]

Виж също...

Loading...