Стартира приемът за 166 милиона лева по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони, който ще продължи до 16 май

Първият прием през системата ИСУН по електронен път стартира от днес по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от Програмата за развитие на селските райони. Той ще продължи до 17:30 часа на 16 май с бюджет от 166,243 милиона лева, стана ясно на 6-та национална среща на земеделските производители в Златни пясъци. До 3 седмици преди крайния срок могат да се искат разяснения и задават въпроси на имейл: rdd@mzh.government.bg, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

Земеделието вече е водещ бизнес в страната, министерството има ясни отношения с фермерите, без популизъм, заяви на срещата министър Румен Порожанов. Той коментира, че недоволни винаги ще има, както е и сега при част от животновъдите във връзка с правилата в Наредба 3. “В рамките на дебата леко ще облекчим условията за доказване на произхода, но няма да отстъпим от това да се подпомага само светлия бизнес”, каза министър Порожанов. Той припомни добрите реколти от миналата година и коментира, че те са нещо, което не се постига за 1 година, а с надграждане, модернизация и опит. Министърът заяви, че се работи и по друга важна тема за земеделците – новото законодателство в поземлените отношения. “Трябва да представим в Народното събрание единен законодателен акт, дали ще е кодекс или закон, ще го решим в последствие, но ще търсим вашата подкрепа да изчистим противоречията сега и да има ясна регулаторна рамка”, обясни министърът.

В 6-та национална среща, която се организира от Асоциацията на земеделскитепроезводители в България, участие взеха и председателят на комисията по земеделие в Европейския парламент Чеслав Адам Шекерски, зам. директорът на генерална дирекция “Земеделие” в Европейската комисия Михаил Думитру, евродепутатът Владимир Уручев, председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева, зам. министър Вергиния Кръстева, директорът на фонд “Земеделие” Живко Живков и други.

Виж също...

Loading...