Със спектакли и факелно шествие учениците от Брезник, Ноевци и Трън ще отбележат 145-годишнината от гибелта на Васил Левски

Ученици от общините Брезник и Трън ще участват в спектакли и факелно шествие в чест на Апостола на свободата – Васил Левски, предаде репортер на Zapadno.com.

На 19 февруари основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци първо ще започне с отбелязването на годишнината от гибелта на Васил Левски. В 14 часа в актовата зала на училището ученици ще представят спектакъл.

Няколко часа по-късно, в 17 часа в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник ще започне тържествен спектакъл за патронния празник на средно училище “Васил Левски”. Спектакълът е ще бъде под надслов „Ти ни трябваш и днес, Апостоле!“.

В 18:30 часа в центъра на град Трън ще бъде даден старт на факелно шествие под надслов “Помним те Апостоле”. Участие в него ще вземат ученици от горните класове на трънското средно училище “Гео Милев”. След шествието ще бъде представен кратък тематичен спектакъл от ученици от 10-и клас. В зависимост от метеорологичните условия тогава спектакълът ще бъде представен пред или в народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, което е и организатор на мероприятието.

Тази година ще се навършат 145 години от обесването на Васил Левски. На 27 декември 1872 година Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

Виж също...

Loading...