Двама брезничани ще участват с конете си в кушиите и теглене на тежести на Тодоровден в пернишкото село Богданов дол

Брезничани ще вземат участие в състезанията за Тодоровден, които ще се проведат в пернишкото село Богданов дол. Това каза пред репортер на Zapadno.com кметът на селото Петър Теофилов.

Кушии и теглене на тежести от коне ще се проведат на 24 февруари в центъра на Богданов дол. Над 30 участници се очаква да пристигнат за състезанията. Сред тях ще бъдат и двама брезничани с конете си, които се включват в традицията от 2-3 години. В началото на месеца кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска оповести, че традиционният празник Тодоровден в Богданов дол е включен в културната програма на председателството на Съвета на Европейския съюз и се очакват високопоставени гости.

Състезанията с коне в село Богданов дол се провеждат от години. Провеждането им в селото е било прекъснато за известен период от време и преместено в Перник заради смъртен случай. Традицията за провеждането на състезанията в Богданов дол отново е възстановена. Това каза още кметът на селото Петър Теофилов.

Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне).

Снимка: ZaPernik.com

Виж също...

Loading...