Ключова роля в отбелязването на сурвакарския ритуал заемат ликовете, чрез които се усеща силата на древните традиции – ВИДЕО

„Необяснимо“, „магия“, „сила“… Така описват емоцията от сурвакарските ритуали, всички които са имали възможността да бъдат част от тях. Типични за Пернишката област и селцата около Брезник, традициите тук се предават от хилядолетия, още когато по тези земи са живели славяни и печенеги – племена почитащи природата, животните и всичко, от което е зависело оцеляването на човешкия вид в онези времена. Новото начало и новата година, в които най-важното е било да се извикат здравето и плодородието, са се отбелязвали с ритуала Сурва, в който ключова роля заемат маските, съобщава лайфстайл телевизия In Life.

Причудливите маски на сурвакарите са плод на фантазията им и се подготвят цяла година. Търсят се рога и кожи от животни, а за така наречените ликове, се събират пера от домашни птици. Някои от ликовете могат да достигнат и до 4 метра височина, а за да могат да се носят на празника са нужни специални тренировки за издръжливост. По традиция, сурвакарските групи са от мъже, предрешени като невеста, младоженец, свекър, свекърва, които първи влизат в домовете и благославят домакините. Други персонажи на групата са още поп, мечка, циганин-мечкар и съпровождащи музиканти. Днес, в магията на Сурва се включват и жени. Облеклата им се изработват от парчета плат, нарязани на ленти или обърнати наопаки кожуси. В игрите се включват и деца, редом до своите бащи – знак, че традицията продължава.

Да изработиш маската, да скриеш самоличността си за една нощ и да усетиш силата на древните традиции, подскачайки в ритъма на десетки чанове е емоция и изживяване, което трудно се предава с думи. Затова и се опитахме да го усетим и предадем тук.

Вижте филма за сурвакарската традиция във видеото на In Life:

автор: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фото: Антон Хариев, Михаела Борисова

Виж също...

Loading...