Ехото от чановете и звънците на сурвакари от Долна Секирна огласи кукерския фестивал “Февруарска плетеница” в град Луковит

В навечерието на Сирни Заговезни в Луковит се проведе шестото издание на кукерския празник „Февруарска плетеница“ 2018. На 17 февруари площад „Трети март“ се превърна в сцена на пъстри и шумни сурвакари, на нагиздени и игриви булки и невести, съобщиха от пресцентъра на Община Луковит.

Местният танцов клуб „Луковитски бисери“ с ръководител Емилия Тилова, който е и инициатор на празника, зарадва луковитчани с автентични български хорà и традиционни облекла, характерни за района. „Макамлийско“, „Челе уне“, „Раковата“, „Чачак“ бяха част от засуканите и енергични хора, които се играха на площада.

Заедно с „Луковитските бисери“ тази година в празника взе участие и сурвакарската група на село Долна Секирна, община Брезник. Групата съществува от близо 50 години и е носител на голямата награда „Златна маска“ от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2014“ в град Перник.

Ехото от звънците на групата огласи Луковит и предаде на публиката енергията на мистичния ритуал на обновлението. Страшните маски и атрактивни костюми, лумкането със звънци и чанове, танците и обредните действия заредиха с духа на Сурва града на Луковитските моми.

Накрая всички – участници и публика, извиха кръшни хора под съпровода на оркестър „Славяново“.

Снимка: Община Луковит – пресцентър

Виж също...

Loading...