Находки на първите монети, отсечени по българските земи и датиращи от 5-и век преди новата ера са открити край село Садовик

Първите монети, отсечени по българските земи са дело на траките и датират от 5-и век преди новата ера. Тогава все още в древна Тракия не са се образували държавици, а тя е населявана от отделни племена. През този период е възникнало така наречено тракийско племенно монетосечене. Първите монети, отсечени по българските земи са на тракийското племе дерони. У нас са намерени находки на тетрастатери на дероните при село Садовик, Пернишко, които са датирани от 500-480 година преди новата ера, пише списание “Нумизма” по информация от вестник “Монитор”.

Монети от този период са били открити и край село Величково, Пазарджишко, датирани към 475-465 преди новата ера. Те тежат средно по 40,10 грама всяка. Лицевата страна на монетата от село Садовик е с изображение на бог Хермес, застанал прав зад два вола и е с надпис „дерро“. На монетите от село Величково е изсечен седнал в двуколка мъж с остра брада, който подкарва воловете с камшик. Шест от монетите са с изобразен летящ орел, който държи гущер в клюна си.

От Национален археологически институт с музей при БАН казаха специално за читателите на Zapadno.com , че находката от село Садовик е била открита случайно, състояла се е от четири монети, поставени в малък глинен съд. Три от монетите, два статера на тинтените и един тетрастатер на дероните са предадени безвъзмездно на Националния археологически музей, а четвъртата е била дадена за претопяване от намервача за направа на гривна. Това каза главен асистент доктор Мирослава Доткова от Секция за нумизматика и епиграфика на Национален археологически институт с музей при БАН.

Виж също...

Loading...