Брезничанинът Росен Тодоров, който временно оглави НСО ще предаде поста на съветник на президента Румен Радев

Правителството даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да оглави Националната служба за охрана (НСО), съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БНР.
Към момента той е съветник на президента Румен Радев по военната сигурност. Във връзка с подаден от ген.-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на президента Радев да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.

Началническият пост в НСО се освободи по-рано този месец след оттеглянето на ген.-лейтенант Ангел Антонов от поста, като президентът назначи за временно изпълняващ длъжността полковник Росен Тодоров. Ген. Антонов подаде оставка в края на януари, като според източници на БНР се очаква да бъде назначен за генерален консул в Санкт Петербург. За да стане ген.-майор Дянков началник на НСО е необходим указ на президента.

Генерал Дяков е роден на 9 февруари 1965 година в село Скобелево, област Хасково. Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 година. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-и мотострелкови полк в град Симеоновград. През 1992 година преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“, където служи до есента на 2013 година. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 година е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24 октомври 2011 година е произведен в звание „бригаден генерал“.

През 1993 година завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 година). Дипломант е на Висшата школа на Френската жандармерия (2001 година). През 2008 година завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 година  завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“. От ноември 2013 година до август 2016 година заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.

На 9 февруари тази година със свой Указ президентът Румен Радев освободи генерал-лейтенант Ангел Антонов от длъжността началник на Националната служба за охрана. С друг указ държавният глава назначи заместник-началника на Националната служба за охрана полковник Росен Тодоров да изпълнява правомощията на началник на НСО. Росен Тодоров е роден в град Брезник. Той ще заема длъжността началник на НСО до назначаването на нов.

Снимка: НСО

Виж също...

Loading...