Най-малкият сурвакар от Долна Секирна предизвика симпатии на награждаването на отличени от “Сурва” – СНИМКИ

„Ликуваха по Сурва и малки и големи. Премина един невероятен празник, подготвен от вашата енергия от хубавите ритми, от маскарадните ви костюми, с които заредихте нашия град”. С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

„Фестивалът беше едно от най-хубавите събития, които ни се случи и съм убедена, че ще ни заради за следващата година. Това е един малък момент на признателност към всички, които участвахте и всички заслужавате награди, защото това, което ние получихме като изживяване, радост и удоволствие, наистина не може да се опише. Сигурна съм , че подготовката за новата Сурва ще започне с още повече емоции”, каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста. По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а старта на официалното тържество беше дадено с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от Ансамбъл за народни песни и танци „Граовска младост”.

При връчването на наградите участва и зам. кметът на Община Перник Севделина Ковачева, която също благодари на всички, които поддържат и съхраняват традицията и им пожела много здраве и още пориви и по-високи успехи. Призове бяха дадени и от зам. областния управител на област Перник Иво Иванов и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова. Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златната маска на сурвакарските групи от пернишкия квартал „Бела вода”, град Перник и село Джерман, община Дупница, както и кукерската група от квартал „Сушица”, град Карлово. Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за перфектното организиране на 27-то издание на международния фестивал „Сурва”.

Това, което информационният сайт Zapadno.com забеляза от церемонията по награждаването е, че децата – малките сурвакари и бюлюкбашии или ръководители на сурвакарски групи предизвикваха радост и атмосфера сред присъстващите. Големи симпатии предизвика най-малкият сурвакар от групата на брезнишкото село Долна Секирна, който беше пристигнал със своя костюм. Зам. кметът на Община Перник Севдалина Ковачева позира за снимка с малкия сурвакар, който преди месец – на маскарадния фестивал “Сурова” в град Брезник събра погледите на гостите, а обективите бяха насочени най-много към него. Другата крайност на церемонията бяха сериозните лица на повечето вече порасналите сурвакари и бюлюкбашии или ръководители на сурвакарски групи и управници, но това вече е друга тема.

Разгледайте снимки от церемонията по награждаването на отличените от фестивала “Сурва”:

 [maxgallery id=”19585″]
Снимки: Пресцентър Община Перник

Виж също...

Loading...