Сурвакарските групи на брезнишките села Ноевци и Банище ще дефилират в “Парадът на маскираните” на фестивала “Кукерландия” в Ямбол

Сурвакарските групи на брезнишките села Ноевци и Банище ще участват в дефилетата на ХІХ-ия международен маскараден фестивал „Кукерландия“ в град Ямбол, научи Zapadno.com.

Рекорден брой участници от общо 77 маскарадни групи ще дефилират в Ямбол по време на 19-то издание на международния маскараден фестивал. Близо 2 000 ще бъдат участниците във фестивала. Общо 15 сурвакарски и мечкарски групи от област Перник ще дефилират в “Парадът на маскираните”, който ще се проведе в 2 части – на 24 февруари и 25 февруари. Две са сурвакарските групи от община Брезник, които тази година ще участват в “Кукерландия”. На 24 февруари магията на “Сурова” ще бъде пресъздадена от сурвакарската група към народно читалище “Просвета-1928” – село Банище. На следващия ден – 25 февруари сурвакарите от групата към народно читалище “Пробуда-1931” – село Ноевци ще покажат уникалността на ритуала пред гостите в Ямбол.

Зрелищното събитие ще бъде в рамките на четири последователни дни от 22 до 25 февруари. Кулминацията е двудневният Парад на маскираните, провеждан в събота и неделя. Общо 20 са новите групи, които ще се представят за първи път в Ямбол. Сред тях са кукерската група от бургаското село Бродилово и „Кукер без маска“ от Малко Търново, съставът от село Айдемир, Силистренско, кукерите от село Столетово, Пловдивско, сурвакарите от село Джерман, Кюстендилска област, „Васильовските дервиши“ от село Семчово, Пазарджишко, „Турийските кукери“ от едноименното Старозагорско село, сурвакарите от село Косача, Пернишко и други. Присъствието на маскарадни групи буквално от всички краища на България отново превръща „Кукерландия“ в едно от най-зрелищните и мащабни фестивални събития в страната. Провокативен и всеки път различен заради въвежданите допълнителни атракции, ямболският фестивал печели любовта на участници и публика с всяка изминала година. Показателно е, че само в рамките на последните 5-6 години броят на маскарадните групи се е увеличил двойно, а празникът привлича хиляди гости от страната и чужбина, съобщават от пресцентъра на Община Ямбол.

Вижте пълен списък на групите, които ще участват в “Кукерландия” 2018:

Виж също...

Loading...