Затвор от 1 до 8 години грози трънчанина, който се опита да запали къщата на свой съгражданин през есента на 2017 година

Трънчанин застава пред съда за опит за палеж, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник.

Престъплението е извършено в края на месец ноември миналата година, в махала „Шиловец“. 36-годишният С. Й. направил опит да запали къща, собственост на 76-годишен местен жител. Мъжът разбил входната врата на имота, струпал горими отпадъци и ги запалил. Съседи забелязали огъня и много бързо го потушили. Най-вероятната причина за посегателството е стара вражда между двамата. С. Й. е привлечен като обвиняем по член 330, алинея 1 от Наказателния Кодекс и работата продължава съвместно с Районна прокуратура-Трън.

Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от една до осем години, гласи член 330, алинея 1 от Наказателния Кодекс. Тук са трябва да се уточни, че наказателна отговорност по този текст от закона се носи само ако деянието е извършено умишлено. Това означава, че деецът е предвиждал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици. Само при наличието на тези условия, изразяващи прекия или евентуалния умисъл, се носи отговорност по този текст от Наказателния Кодекс. Очаква се съдът да вземе предвид и факта, че огънят е потушен навреме и не е запалена къщата.

Виж също...

Loading...