Ловци от Трънско проведоха битка срещу хищниците като повалиха лисици и чакали, но изпуснали вълци, които се насочили към Сърбия

Групов лов на хищници извън горския фонд проведоха за първи път на 17 януари членовете на Ловно-рибарско сдружение “Руй”-Трън от дружинките в селата Бохова, Забел и Главановци, пише порталът към естествения свят Divoto.bg.

Ловът бе организиран на ниво и бе осигурена постоянна комуникация между групите. Ловците направиха мащабно заграждане на района, за да може, ако се вдигне хищник и не е отстрелян, да попадне на мушката на съседните дружинки. На първата гонка паднала лисица, на втората чакал и лисица. Ловците обаче изпуснали вълците, които минали между гоначите и заминали към Сърбия. Ловците от Забел и Главановци записали в актива си по един чакал и една лисица.

Изневериха кучетата, слабо работят на хищници, сподели председателят на дружинката в Бохова Захари Колев. Той признава, че и мерникът на ловците не е бил на висота. Колев обаче е щастлив, че е видял ефект от разселването на яребици и фазани. На две места са били вдигнати фазани, което означава, че са презимували в района.

Автор и снимка: Ася Асенова, Divoto.bg

Виж също...

Loading...