Празнични литургии ще бъдат отслужени на Тодоровден в храмовете на Брезник, Трън и Църногорския манастир край село Гигинци

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Той е известен още като Тодорова събота. Празнични литургии през утрешния ден ще бъдат отслужени в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник, в храм “Свети Николай” в град Трън и в Църногорски манастир “Свети свети безсребреници Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци, научи Zapadno.com.

Този празник е установен за едно събитие, което се случва в Цариград по времето на император Юлиан Отстъпник. Той се опитал да възстанови езичеството във Византия. Императорът наредил храните, продаващи се на пазара да бъдат поръсени с кръвта от жертвите, които са принасяли. Така с поръсените храни е трябвало да бъдат осквернени християните. Свети Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий и му казал да не се купува храна, а да се вари жито, с което християните да се хранят. Затова този празник е почитан като спомен за това чудо и като благодарност за избавата от езичеството. Първите 5 дни на Великия пост са суров пост. От съботата след началото на Великия пост могат да се консумират храни с растителни мазнини. Това сподели за читателите на Zapadno.com отец Михаил Станкович.

Празничните литургии в Брезник, Трън и Църногорския манастир ще започнат около 9 часа. Всички миряни са добре дошли в храмовете.

Виж също...

Loading...