Чужденци с повишен интерес за ловен туризъм в България, който е представен чрез трофеи на специализирано изложение в Австрия

С три пъти повече заявки от туристи, желаещи да посетят България по линия на ловния туризъм, започна първият ден на специализираното изложение в Залцбург, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Страната ни е традиционен участник в изложенията в Германия и Австрия. Тази година на площ от 50 квадратни метра представяме богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч, добити от държавните предприятия – сръндак, муфлон, елен лопатар, благороден елен, дива свиня и глухар, които привличат почитателите на лова и природата. Проявата се организира от Министерството на земеделието, храните и горите и Югозападното държавно предприятие. „В контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз участието ни е много важно, защото на ловното изложение се очакват над 50 000 посетители”, каза зам. министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който присъства на откриването. Още в първия ден интересът към българския щанд е много голям, като регистрираме 3 пъти повече заявки на ловни туристи спрямо предходната година, добави той. На българския щанд освен възможностите за лов на различни видове дивеч с много високи трофейни качества се акцентира и върху културно-историческото наследство, златните съкровища и богатите традиции на народа ни, каза зам. министърът. По думите му целта е не само да се привлекат ловци у нас, но идвайки в България, те да посетят емблематични туристически забележителности.

На ловното изложение в Залцбург са и директори на държавните предприятия, сред които и инженер Дамян Дамянов от Югозападното държавно предприятие. По думите му ловният туризъм у нас е с над 35-годишна традиция. След кратък спад, през последните години интересът към него отново бележи подем. Държавните предприятия инвестират усилено в ловно-стопански мероприятия. „Имаме много сериозен капацитет. С уникалната българска природа, добрите ловни бази, качественият персонал по отношение на умения, подготовка и професионализъм държим едно от сериозните места в Европа като ловна дестинация”, посочи Дамянов. Необходимо е да се работи още за увеличаване количеството на дивеча с високи трофейни качества и това е една от основните оперативни задачи на предприятието ни. Според директора на Югозападното държавно предприятие има развитие в начина на представяне на самите изложения. Променят се визията, залите, има  нови клиенти. Това, което прави впечатление е, че все повече млади хора има сред посетителите, родители водят дечица с цел запознаване с видовете дивеч и грижите, които специалистите полагат за него.

Изключителен интерес към възможностите за лов на вълк, благороден елен, дива свиня, дива коза и глухар у нас отчитат ловните експерти в първия ден на българския щанд. Изложението в Залцбург продължава до 25 февруари, като в почивните дни се очаква увеличено посещение на ловни туристи.

Виж също...

Loading...