МВР разпространи 12 полезни съвети към шофьорите, които пътуват при динамични метеорологични условия

Министерството на вътрешните работи информира за съветите на експертите за основни правила на действие при динамична метеорологична прогноза, предаде БНТ.

В съобщение на ведомството се отбелязва, че през следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър.

Експертите съветват при обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания, ако не е крайно наложително, хората да отлагат пътуването – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги, предупреждават експертите.

Сред съветите са да се избират първокласните пътища, защото те се почистват с предимство.

 1. “Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета”, предупреждават от МВР.
 2. Хората трябва да са облечени с топли дрехи и подходящи обувки, да носят със себе си достатъчно вода и храна.
 3. “Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112”, посочват от МВР.
 4. В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви, посочват от МВР.
 5. Експертите съветват да се окаже помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират.
 6. Не трябва да се разтрива със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.
 7. От МВР предупреждават, че не трябва да се спира за почивка на открито. Ако обстановката се усложнява, трябва да се преустанови пътуването, като се спре в най-близкото населено място.
 8. “Когато трябва да вървите пеша, се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки”, допълват още от МВР.
 9. При силен вятър и смерч, ако хората са си в домовете, трябва да изключат тока, водата и газта, да се затворят плътно вратите и прозорците.
 10. Не трябва да се остава на открито, веднага трябва да се потърси място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.
 11. “Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!
 12. Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността”, съветват още експертите.

Виж също...

Loading...