От общо 8 детектора за радон в Брезнишко и Трънско само един е отчел отклонение

Общо 8 детектора за радон в жилищни сгради са монтирани в общините Брезник и Трън като част от Национално проучване на концентрацията на радон в жилищата. Пет са поставените детектори на различни места в община Брезник, а в съседната община Трън устройствата са три. Това каза специално за Zapadno.com доктор Славея Гарова от Регионална здравна инспекция-Перник.

Само един детектор от всичките 8 е отчел отклонение от установените норми. При препоръчително ниво на радон до 300 бекерела на кубичен метър, в къща в община Брезник са отчетени 363 бекерела на кубичен метър. Отчетените стойности зависят от много фактори. “Зависи дали постоянно е било обитавано помещението, дали е било проветрявано, както и от самия сезон или климатичните фактори. В две съседни къщи може да бъде измерена различна концентрация. Дори в две стаи на едно помещение може да бъде измерена различна концентрация.“, обясни доктор Славея Гарова.

Интересен факт е, че като цяло в селата в страната е установено по-голямо в процентно отношение отклонение за радон отколкото в градовете. Причината е, че в градовете има панелно строителство и кооперации, които имат мазета. Наличието на радон зависи от това дали под жилището има мазе, пролуки на пода или други фактори. Според експертите се предполага, че панелното строителство е по-малко рисково. При откриване на отклонения в жилища, където има детектори, Инспекцията уведомява собствениците и издава предписания.

„Не говорим за вредна концентрация. Но говорим за увеличаване на риск от заболяване при определена концентрация.”, каза експертът от Регионалната здравна инспекция и уточни, че преди години хората не са знаели, че има радон. “Навремето хората не са знаели, че има радон. Смята се, че радонът като инертен газ, който го има навсякъде около нас, е втора причина за рак на белия дроб след тютюнопушенето. Заболеваемостта обаче зависи от много други неща. Ако двата фактора се комбинират рискът се увеличава многократно.”, добави още доктор Славея Гарова.

Според данните на Световната здравна организация между 3 и 14 % от тези заболявания в световен мащаб може да се дължат на радон. Елементът представлява повече от 50 процента от естествения радиационен фон на Земята. Той е природна част от въздуха, а представлява риск в затворени помещения, защото там се увеличава неговата концентрация. В сградите попада най-често от почвата и скалите под тях. Лесно се разсейва, ако помещенията се проветряват редовно, ако има мазе и движение на въздуха в него. Като методи за превенция Националният център по радиобиология и радиационна защита препоръчва също запечатване на повърхностите, контактуващи с почвата (подова замазка) и използването на качествени строителни материали.

Вижте как изглежда eвропейската карта на радон в сгради, публикувана на интернет страницата за мониторинг на Съвместният изследователски център към Европейската комисия. В различни цветове са показани отчетените бекерели като оранжевият цвят е за стойностите, които са около допустимата граница.

 

Виж също...

Loading...