Ден на отворените врати и уникална изложба в Общински исторически музей-Брезник за 140-тата годишнина от Освобождението на България

Общинският исторически музей в град Брезник ще подреди уникална изложба по повод 140-тата годишнина от Освобождението на България, която ще бъде отбелязана на 3 март, предаде репортер на Zapadno.com.

Надсловът на изложбата ще бъде “Да се знае и да се помни” и ще се организира съвместно с Регионален исторически музей-Перник. “В изложбата акцентираме на участието на Брезнишко в Освободителната война и представяме преди всичко онези опълченци от Пернишки регион, които са участвали. От село Бегуновци има участник-опълченец в Освободителната война, който се казва Антон Красин. Имаме кратки сведения за неговото участие, за родното му място и една снимка на паметника, който е изграден на неговия гроб в гробището на Бегуновци.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

В изложбата ще бъдат показани и табла, които са посветени на революционната борба и участието на Брезник и Брезнишко в тези събития от 1873 до 1878 година, както и създаването на революционните комитети от Васил Левски или негови съратници. Посетителите ще могат да видят и научат повече за участието на Брезнишкия край в борбите за църковна независимост и изгонването на турците от Брезнишко. Идеята на организаторите е част от таблата да бъдат подредени пред читалището в Брезник в съботния ден, а другата част да са изложени пред музея (бившето класно училище). При неблагоприятни метеорологични условия в съботния ден изложбата ще бъде подредена във фоайето на читалището и изложбената зала на музея.

В събота в чест на националния празник – 3 март музеят на Брезник ще приема своите посетители безплатно по време на Ден на отворените врати.

Виж също...

Loading...