Инвеститорът на бъдещото вилно селище край село Главановци намали наполовина броят на къщите – от 150 на 70

Документалната част за изграждането на бъдещото вилно селище край трънското село Главановци почти е финализирана. Очаква се скоро главният архитект на Община Трън да даде виза за проектиране на инвеститорите от Близкия Изток, предаде репортер на Zapadno.com.

Припомняме, че в началото на миналата година първо Zapadno.com подробно ви информира, че казанлъшката фирма „Сабрина“ ООД ще строи вилно селище със 150 къщи в трънското село Главановци. Част от съдружниците във фирмата са от Кувейт.

През 2016 година Регионална инспекция по опазване на околна среда и водите-Перник е одобрила осъществяване на инвестиционното им намерение след проведено обществено обсъждане на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Фирмата предвижда да изгради ваканционен комплекс, състоящ се от еднофамилни жилищни къщи в местността „Тулбак“ в землището на село Главановци. Къщите на вилното селище ще са в близост до река Ерма и язовир „Ярловци“. Територията попада в границите на защитена зона „Руй“ за опазване на дивите птици.

За селището ще се изгражда и път в пасищата с широчина 4 метра. Пътят ще преминава през имоти общинска собственост, за който също е имало процедура. Друга подробност, която става ясна от инвестиционното предложение на вилното селище е, че то не включва изграждане на пречиствателна станция, а септични ями.

Пред репортер на Zapadno.com кметът на Община Трън Цветислава Цветкова каза, че все още не е започнало строителството на вилното селище и добави, че в момента се извършва процедура по оформяне на документи. Главният архитект на Община Трън Мария Докторова каза, че 2 години се е очаквала Оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение. Оценката вече е излязла и е положителна. “Там е с много ниско застрояване. Така че всичко се движи, но до строителство скоро няма да се стигне. Процедурите са изключително бавни, но ние трябва да ги спазваме – няма как да не ги спазваме. Процедурите си вървят по реда. Първо нещо беше, че земята се извади от Земеделското министерство, тъй като тя беше в него. Мина ОВОС-а и много Комисии идваха, но всичко мина както трябва. Положителна е оценката. Другото, което е, че вече ПУП-а е 100 % минал. Той мина през експертен съвет, мина и през Общинския съвет. Всичко вече е минало и аз вече съм на етап да издавам виза за проектиране. Но не съм сигурна те какви намерения имат – след 3 години бавене дали ще го строят.”, каза главният архитект на Община Трън Мария Докторова. Тя уточни, че една Оценка на въздействието върху околната среда трае около година и половина. Процедурата за изваждане на земи от Министерство на земеделието, храните и госрите също отнема една година. “На финален етап сме. Аз съм сигурна, че те може би няма да се откажат, защото проектът им е интересен. Няма да бъде застроено като другите селища. Проектът ще бъде за малки къщи на много земя.”, допълни още главният архитект.

Инвеститорът си е направил собствени оценки и е намалил броят на къщите във вилното селище. Първоначално те трябваше да са 150 броя, но впоследствие инвеститорът ги е намалил двойно – на 70 броя вилни къщи. Всяка една къщичка ще бъде с площ до 150 – 180 квадратни метра и ще разполага с 1 декар и 500 квадратни метра дворно място. Височината на къщите ще бъде до 7 метра. Главният архитект на Община Трън каза още, че цените на имотите в района около местността “Тулбак”, където ще бъде вилното селище са се повишили.

Виж също...

Loading...