Стартират извънредни проверки на язовирите в цялата страна заради обилните снеговалежи и опасността от покачване на водните обеми

По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор засилва екипите осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях, и провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат заради обилните снеговалежи и опасността от рязко покачване на водните обеми от тяхното топене, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

При необходимост има готовност да се командироват допълнителни служители в региони с по-висок потенциален риск и въвеждането на 24-часови дежурства. Активиран е и извънредният щаб, който ще действа постоянно в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Поддържа се и постоянен контакт с представителите на местната власт, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор апелират собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират агенцията.

Виж също...

Loading...