МВР с предложение фактурите за електричество да съдържат предупредителен надпис, че искането на пари по телефона е измама

До няколко дни тръгва нов проект на МВР за предотвратяване на телефонните измами чрез сметките за ток. Те ще съдържат предупредителни надписи. Това съобщи заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов при представянето на резултатите от работата на силовото ведомство през 2017-та, предаде БНТ.

Данните показват, че миналата година измамниците са взели от българските граждани около пет милиона лева. От министерството отчитат и друга тревожна тенденция – рязко се увеличават малолетните престъпници. Анализът на МВР показва, че най-уязвимата група са възрастните хора над 65 години. Миналата година са разкрити 185 измами. От МВР излизат с ново предложение – фактурите за ток да съдържат предупредителен надпис, че искането на пари по телефона е измама. От МВР напомниха, че от средата на миналата година с престъпността в малките населени места се борят и мобилни екипи, за целта бяха назначени 1000 нови служители. Директорите на областните дирекции са задължени всеки месец да правят анализ в кои села се увеличават престъпленията. Така мобилните екипи трябва да се пренасочват към най-проблемните точки, заявяват още от МВР.

Виж също...

Loading...