Ученици от Брезник бяха изненадани от Баба Марта, а историкът Аниела Асенова разказа обичаите за празника и как се е отбелязвал в Граово – СНИМКИ

Ученици от средно училище “Васил Левски” в град Брезник бяха изненадани от Баба Марта. Самодейната певица от Слаковци Светла Райчева беше влязла в ролята на Баба Марта. Секретарят на читалището в село Слаковци Светла Пантелеева разказа нейни спомени от дядо и за легендата за празника. Специално за празника пред децата беше показана червена черга каквато в миналото се е слагала на оградите в Граово за 1 март. Учениците пък зарадваха гостите с песни и стихчета за Баба Марта, научи Zapadno.com.

Историкът от Брезник Аниела Асенова разказа на децата за празника Баба Марта и отбелязването му в Граово. От нея те научиха защо Баба Марта е капризна. “На този ден някога в Граово възрастните жени слагали на оградата червена прежда или червена черга, за да види Баба Марта, че всички са се подготвили за този ден. Според народното поверие Баба Марта е на границата между зимата и пролетта и се казва, че днес тя зарява студа 40 метра под земята.”, обясни Аниела Асенова на учениците. Днес традицията е била представена пред ученици от 3 клас с класен ръководител Ваня Иванова. Баба Марта подари на децата неин автопортрет и домашно приготвена питка.

Миналата седмица в 2 клас с класен ръководител Мая Стоянова отново се е провело плетене и усукване на мартеници с майки и деца. Самодейната певица Светла Райчев и секретарят на читалището в село Слаковци Светла Пантелеева показали на децата и майките как да се плете.

Разгледайте снимки от представянето на традицията пред ученици от Брезник:

[maxgallery id=”19987″]

Снимки: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...