Билинският манастир е основан от Милутин от село Ярославци и в миналото е осигурявал прехрана на хора в района чрез 1 000 декара земя

Манастирът “Свети Архангел Михаил” край брезнишкото село Билинци е построен около 1460 година. Основан е от Милутин от село Ярославци. По разпространено предание Милутин, служейки като придворен коняр в Цариград, спасява живота на султана и като награда иска да му бъде разрешено да построи черква в родното си място, съобщават от Държавен архив-Перник.

Градежът на черквата е изцяло от камък. Към нея се оформя мъжки манастир и функционира килийно училище. Манастирът се сдобива със земя и добитък, наема работници и отдава част от земите под наем. Билинският манастир притежава около 1 000 декара земя – обработваема, ливади, пасбища, гори. Изградени са стопански сгради за добитъка, жилищни постройки за монасите и работниците. Упадъкът започва в началото на 20-и век, като към 1963 година черковната сграда и останалите постройки са почти напълно разрушени. Това става ясно по документи, съхранявани в Държавен архив-Перник.

През лятото на 2017 година започна реконструкция на манастира. Строителната площадка е открита на 27 юли с максимален брой работещи на нея – 15 работника. Срокът на продължителност на работа е 24 месеца. Средствата за реконструкцията се отпускат от Държавен фонд “Земеделие”.

Виж също...

Loading...