Допълнителни стипендии за отличните ученици в Брезник, дарител на средствата е минното дружество в града

През втория срок от учебната 2017/2018 година средно училище „Васил Левски“ отпусна допълнителни стипендии за постигнати високи образователни резултати (стипендии за успех), които се правят след целево дарение от минно дружество в Брезник. Стипендиите се отпускат отделно от тези, които учениците обичайно получават с държавно финансиране и са за горния курс – от 8 до 12 клас. Допълнителният стимул за учениците е тема, която е обсъждана отдавна. Според правилата на училището целта е да се поощри не само високият успех, но и отговорното отношение към учебния процес. Стипендиите се отпускат след направено класиране от Комисията по стипендии към брезнишката гимназия, предаде репортер на Zapadno.com.

Стипендиите са за периода от месец февруари до месец май, но бяха връчени еднократно по-рано днес по повод 140-тата годишнината от Освобождението на България, която се навършва на 3 март. Критериите са за отличен успех над 5.50, максимум 5 неизвинени отсъствия от учебни занятия и 30 извинени отсъствия. “Целта е освен успеха да има присъствие, да има друг модел на поведение. Децата трябва да знаят, че това е тяхно задължение освен успеха, за който съответно амбициозните деца искат да стават все по-добри.”, сподели директорът на училището Емилия Вълова.

Миналата година в гимназията е имало общо 26 ученици с отличен успех. В края на първия учебен срок от настоящата година отличниците са с двама по-малко. От всички отличници само 10 са класирани за допълнителните стипендии. “Допълнителната стипендия ще действа много мотивиращо на децата. Те ще разберат, че стремейки се да бъдат най-добрите, получават оценка и допълнително материално стимулиране. За съжаление няма как да избягаме от материалната част на живота, важна е. Това според мен ще бъде страхотен стимул за децата, защото по някакъв начин трябва да им дадем знак, че е важно да се идва на училище, да не се отсъства, освен че трябва да са мотивирани да бъдат знаещи и можещи. Обвързани са резултатите и с отсъствието и с присъствието в училище. Надявам се да има все повече мотивирани деца и по-сериозна конкурентна среда. Всичките да искат да са там – в първите 10.”, каза още директорът Емилия Вълова.

Такъв тип стипендии за първи път се дават в брезнишката гимназия. Общата сума на дарението е 2 000 лева. Средствата са отпуснати по програмата на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД за подкрепа на образованието. Фирмата е представена в Брезник чрез своето дружество „Трейс Рисорсиз“ ЕООД. Досега стипендии от фирмата са получавали само студенти и обучаващите се в изнесената паралелка на пернишката Минна гимназия, обясниха от инвестиционната компания. Този тип обучение е завършил миналата година и чрез него възрастни хора, желаещи да наградят образованието си, са имали възможност да получат диплома с минната специалност като учат задочно в Брезник. Изнесеното обучение и стипендиите са били за сметка на фирмата, а част от завършилите този клас вече са започнали работа в дружеството.

Виж също...

Loading...