Трън е бил спасен от опустошение благодарение на жители от Знеполе, които са отблъснали турските войски по време чрез Трънското въстание

По време на Освобождението на България жители на Знеполе са се съюзили и формирали чети, които отблъснали турските войски и спасили Трън от опустошение. Този факт е записан в архивите на един от основните водачи на четите Симо Соколов. Това разказа пред репортер на Zapadno.com Мария Карамфилова – уредник на отдел “Възраждане” на Регионален исторически музей-Перник.

В средата на тази седмица в музея беше открита експозицията е озаглавена „Освобождението в Пернишко”. Чрез нея са показани събития, които са свързани с Освобождението на България и региона в онези години. Акцентирано е на Трънското въстание, който е важен момент от края на войната. Предмети свързани със самото въстание почти не са запазени, но Регионален исторически музей-Перник съхранява копия от архива на Симо Соколов. “След Освобождението на София на 4 януари 1878 година, влизането на отряда на генерал Гурко започва една вълна от изтеглящи се турски войски, бежанци и голям брой башибозуци. Именно след това освобождение на София става и освобождението на град Перник, който тогава все още е бил село. Докато се изтеглят турските войски и башибозуци населението в Брезнишко и Знеполе търпи много набези и безчинства от тяхна страна. Тъй като в този район не се водят сражения и няма руски войски се налага самото население да се организира, за да отблъсне тези нападения.”, разказа Мария Карамфилова от Регионален исторически музей-Перник.

Симо Соколов играе основна роля в Трънското въстание. Той е роден в тогавашното трънско село Грознатовци, което в наши дни се намира на сръбска територия. Голяма част от живота на Симо Соколов преминава в сръбската войска, където служи. Той е имал желание да се включи в българското опълчение, но впоследствие му е била дадена друга задача – да след местоположението на турските войски. “Той установява връзки с Трънския комитет основно в лицето на Тако Пеев, отец Георги Забунов от град Брезник. В края на Освободителната война, когато е ясно, че населението трябва да бъде защитено Симо Соколов тръгва от град Пирот към Трънско, където сформира своя чета. Все повече нараства броят на желаещите да се включат в неговата чета и така се сформират две основни чети с по 100 души всяка. Едната чета се насочва към град Брезник, а другата към село Кошарево. Разбира се чети оглавяват и Иван Грънчаров от Трън, Тако Пеев, Никола Станоев, Гиго от село Мисловщица, Атанас от село Насалевци и междувременно става ясно, че около село Власина се събират голям брой башибозуци, които имат намерение да нападната град Трън, да опустошат селището. Но тези башибозуци са изненадани от четата на Симо Соколов и в ранните часове в началото на месец януари те биват нападнати и са разбити. Така успяват да предотвратят нападението на Трън и ги преследват до тогавашното трънско село Сурдулица, което днес е град и е също е в Сърбия.”, сподели още Мария Карамфилова.

Краище или районът около Крива паланка също е бил включен към въстанието благодарение на Симо Соколов, но там той е разбит от местен турски военачалник. Това е края на самото Трънско въстание, което има голяма заслуга, защото защитава населението и не допуска повече безчинства. Важно е да се отбележи, че Симо Соколов има роля и за освобождаването на град Кюстендил. Експонатите свързани с Освобождението в Пернишко са подредени в една от изложбените зали на Регионален исторически музей-Перник и могат да бъдат разгледани през следващите няколко седмици. В експозицията са включени автентични оръжия и други артефакти, които са предоставени от пернишкия клон на Националното дружество “Традиция”. За групови посещения от музея организират и беседи за изложбата.

Виж също...

Loading...