merry christmas

Zapadno.com пожелава на своите читатели щастливи и топли празници!

Трънски ученици представиха възстановки на Освобождението на България, а кметът Цветислава Цветкова им подари тефтери с лика на Райна Княгиня – СНИМКИ

С възстановки на събития свързани с Освобождението на България от турско робство в град Трън беше отбелязана 140-тата годишнина от паметната дата – 3 март. Спектакълът беше представен от възпитаници на трънската гимназия “Гео Милев” на сцената пред народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, предаде репортер на Zapadno.com.

Ученици от 2, 6, 7 и 8 клас изиграха възстановките на събития свързани с Освобождението на България от турско робство, пяха и рецитираха стихотворения. Учителките по български език – госпожа Викторова и госпожа Ваклинова бяха режисьори на спектакъла, който се организира от Община Трън и средно училище “Гео Милев”. Преди 2 години за честването на 140-тата годишнина от смъртта на Христо Ботев учениците отново са изиграли възстановки, но тази година за първи път те представят героичните и паметни моменти за Освободителната война. На мултимедиен екран бяха показвани снимки, видеа и документи от Освобождението на България. Най-интересен момент от възстановките се оказа сражението при връх Шипка, което беше пресъздадено на стълбите пред входа на читалището. Този момент накара присъстващите да обърнат погледа си встрани от сцената, а някои от тях дори заснеха моментите от боя с мобилните си телефони. Към края на програмата учениците извиха хоро на площада, след което се качиха отново на сцената.

Българският трибагреник беше издигнат в края на спектакъла под звуците на химна на страната ни. Приветствено слово прочете кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. “Уважаеми съграждани, преди 140 години в селцето Сан Стефано се подписва договор, с който се слага край на една от най-значимите войни за българския народ – Руско-турската освободителна война. Тя слага край на едно петвековно робство, унизително и унищожително за българския народ и поставя началото на новата българска държава. Днес отдалечени във времето от онази дата често забравяме за това време. Забравяме за годините на робството, за хилядите невинни жертви, за героите, които не са спирали да мечтаят за свободата и да се стремят към нея. Забравяме, че свободата е дар, който трябва да пазим. Отдалечени във времето повече от век от края на робството на нас ни е трудно да си представим колко страшни са били за българите тези близо 500 години и колко изстрадана и желана е била свободата. Но ако не искаме да изгубим свободата си като личности, като човешки същества трябва да помним и да се гордеем, защото народ без памет не може да оцелее. А човекът е личност само тогава, когато волята и духът му са свободни. Да си пожелаем на тази светла дата по-често да си спомняме за подвига и саможертвата. Да се научим да ценим повече свободата – своята и на другите. Да знаем, че човекът е личност само тогава, когато духът му е свободен и да не забравяме, че свободата е сила. Честит 3 март, скъпи съграждани!”, обърна се към присъстващите на площада кметът Цветислава Цветкова. Накрая тя подари тефтери с лика на Райна Княгиня, използван в литографията “Свободна България” от възрожденския художник Георги Данчов.

Разгледайте снимки от възстановките и спектакъла за Освобождението на България, които се проведоха в Трън:

[maxgallery id=”20179″]

Виж също...

Loading...