Паметник на кирилицата беше монтиран в скалите на Антарктида, който изобразява светите братя Кирил и Методий и свети Климент

По случай националния празник 3 март, българските полярници монтираха паметника на кирилицата на базата ни в Антарктида. Той е поставен в непосредствена близост до православния параклис „Свети Иван Рилски” като по този начин създава един комплекс на българските духовни ценности на Ледения континент. Паметникът е монтиран само с два болта в скалите, без леене на бетон, за да се опази уникалната околна среда, съобщиха от Български антарктически институт.

Идеята се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество на Антарктида и лично на монголския посланик професор Лхамсурен Дугержав. Монголия е единствената неславянска държава, която пише на кирилица. Такъв монумент вече има в монголската столица и преди две години бе открит от българския президент.

Паметникът е дело на инжнер Младен Станев и е направен изцяло с дарения на българи и монголци. Той тежи около 100 килограма, висок е два метра и половина и е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху “Ж” са изрисувани три икони – на светите братя Кирил и Методий и на свети Климент. В основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат в Украйна.

Снимка: Български антарктически институт

Виж също...

Loading...