Общо 5 язовира в община Брезник са с неопределено техническо състояние, от които за един е необходима оценка за извършване на ремонт

Няма потенциално опасни язовири в региона, стана ясно след среща при областния управител на Перник. Осигурен е достатъчен свободен обем, който да поеме евентуални обилни валежи, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Създадена е необходимата организация за осигуряване на 30 % обем под преливник  в язовирите. Това стана ясно на проведената работна среща на областния управител Ирена Соколова с представителите на общините, като собственици на водни обекти, “Напоителни  Системи” ЕАД, арендатори и концесионери. По време на срещата бяха представени подробните доклади за техническото и експлоатационно състояние на язовири в областта, изискани от губернатора. Със своя заповед тя възложи изготвянето на информацията за състоянието към момента и критичните точки по поречията, с оглед предприемането на превантивни мерки във връзка на очакваните валежи и обилно снеготопене. “Cpeщите в този работен формат са необходими и задължителни, защото вoдят дo детайлна и пo-пълнa пpeдcтaвa зa cъcтoяниeтo нa вoднитe cъopъжeния нa тepитopия на областта. Знаейки това, можем своевременно заедно да обсъдим и предприемем необходимите мерки за предотвратяване на кризисни ситуации“, заяви Coкoлoвa. Тя обърна внимание на задълженията на собствениците и концесионерите по поддръжка на хидротехническите съоръжения, сервитутите и язовирните стени в частност, съгласно нормативната уредба.

От представените доклади стана ясно, че нито един от тридесетте язовира в Пернишка област не е опасен. Язoвиp „Cтyдeнa“ в мoмeнтa e c oбeм oт 14 милиона 100 xиляди кyбични метра вoдa и нe ce изпycкa, нo pexaбилитaциятa нa cтeнaтa мy вce oщe пpoдължaвa, cпoдeли yпpaвитeлят нa вoднoтo дpyжecтвo инженер Ивaн Bитaнoв. Губернаторът уточни, че има препоръки към състоянието на отделни водоеми. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е направила предписание да се монтират нивомерни рейки на радомирските язовири “Дрен” и “Върба”, а язовир “Прибой” да се поддържа празен. С неопределено техническо състояние са пет язовира в община Брезник – “Конска”, “Брезник”, “Брезнишки извор”, “Красава 2” и “Завала”. Необходимо е да се поддържа, както е сега празен и язовир “Конска”, също и да се представи анализ за сигурността на язовирната стена. На язовир “Брезник” трябва да бъде изготвена оценка за целесъобразността от извършване на ремонт или да се пристъпи към извеждането му от експлоатация. Язовир “Брезнишки извор” и “Красава 2” са получили предписания за почистване, язовир “Завала” е празен.

Кметовете на всички общини и ръководителят на Хидротехнически район–Перник при „Напоителни системи” – клон Струма-Места, са предприели мерки за осигуряване на проводимостта на критичните участъци на речните легла. Областният управител ще продължи да следи състоянието на обемите и експлоатационната годност на язовирите и реките във всички общини, да синхронизира действията на силите за защита, на кметовете на общини и на кметовете на населените места.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...