Участията на сурвакарски групи от Брезнишко и Трънско на фестивала “Сурва” са включени в официален летопис от Милчо Георгиев

Познатият на поколения етнохоролог Милчо Георгиев е създал авторски труд, в който е събрал участията на сурвакарските и кукерски групи на международния маскараден фестивал “Сурва” в Перник. На над 500 страници е изобразена историята на фестивала в Перник от началото му през 1966-а година до 2017-а година. В “Летопис на международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” са включени и представянията на сурвакарските групи от общините Брезник и Трън. Това сподели в интервю за Zapadno.com авторът на летописната книга Милчо Георгиев.

Официалното представяне на книгата беше на 25-тата научна конференция по повод тазгодишното издание на фестивала “Сурва”. Най-големият раздел в летописната книга е свързан с всичките 26 издания (от 1966 година до 2017 година). Това са данни и сведения за всичко което се е случвало за дадения фестивал – Организационен комитет, участници от Пернишко и страната, официална и съпътстваща програма, жури и протокол на класираните, сподели етнохорологът Милчо Георгиев.

Място в книгата имат и проведените национални научно-теоретични конференции и наградите връчени от името на Организационния комитет. Публикувана е информация за Федерацията на европейските карнавални градове, Националната секция на ФЕКГ-България, участието на Перник и България в Конвенциите (конгресите) на Федерацията. В раздела за сурвакарски групи от Пернишка област може да бъде открита подробна информация за участието на сурвакарите от региона на фестивала, международните изяви на групите от област Перник, участието на сурвакарски групи в игрални филми и рекламни продукции, както и участието им във фестивали, карнавали и празници на маскарадните игри и обичаи в България. ” В раздела на сурвакарските групи от Пернишки регион са отразени всички групи от Брезнишко и Трънско. За съжаление много отдавна няма участие на сурвакарски групи от Трънско (Знеполе).”, сподели Милчо Георгиев.

Създаването на летописната книга е отнела много време, а инициатори за създаването и са събраните материали от провелите се фестивали и неговият началник в отдел “Култура” на Община Перник Славчо Чанев. “Отначало беше времето когато събирах материали – рекламни материали за самия фестивал, за изявите на наши сурвакарски групи в страната и чужбина, необходими ми за годишните отчетите които правех служебно като специалист методист в Окръжен център да художествена самодейност град Перник. Но в последните десетина години, когато се върнах отново на работа в отдел “Култура” през 2004 година започнах да систематизирам тези материали и събрани данни в отделни раздели. Това бе периода на обобщаване и оформяне на отделните раздели. Отне ми доста време да търся липсващи ми данни от вестници, от самите групи и от Фейсбук страниците. Най-вече виновник за това е моят началник в отдел „Култура“ господин Славчо Чанев. Може би и това, че наближаваше честване на 50 години от провеждането на първия фестивал ме подтикна да се взема в ръце и под неговото непрекъснато настояване – да обобщя събраните материали в една книга, която да бъде издадена по този повод. И така и стана. Но тук е мястото да отдам заслужено място за виновника за издаването на тази книга, това е госпожа Венцислава Крумова – директор на Регионален исторически музей и нейния екип, които повярваха в мен, видяха стойността на събраното, заеха се с редактирането и издаването на самата книга за което искрено и сърдечно благодаря. Защото, ако не бяха те, трудът ми на моя живот сигурно щеше още да отлежава на бюрото ми.”, сподели с усмивка авторът на летописната книга Милчо Георгиев.

Книгата може да се намери в Регионална библиотека „Светослав Минков“ в град Перник, Държавен архив-Перник или да бъде закупена от Регионален исторически музей-Перник. “До края на месец февруари или началото на месец март ще има още едно представяне на книгата. В момента се уговаря мястото – може би в народно читалище „Съзнание-1922 г.“ в пернишкия квартал “Мошино”.

Снимка: Красимира Мишкова – етнолог от град Разлог

Виж също...

Loading...