Бъдещето на язовир “Лялинци” в Трънско е неясно, тъй като той може да бъде ликвидиран

Язовир “Лялинци” на територията на община Трън най-вероятно ще бъде ликвидиран. Такова е намерението на ръководството на Общината, стана ясно по време на проведената в Областната администрация в Перник работна среща за състоянието на язовирите, съобщи радио “Благоевград“.

Язовирът е построен в дере, а основата е скала. Водоемът няма конкретен водоизточник, пълни се от валежи. Проблемът е, че не се открива изпускателна шахта, затова има предложение да бъде направен проект за сифонен изпускател. Проектният обем на язовира е 199 000 кубични метра. От скоростното снеготопене в момента той прелива, но не е опасен.

През стената е прокопан условен преливник, каза Калин Рангелов от фирмата-оператор на язовирната стена. Направено е предписание язовирът да бъде изпразнен до мъртъв обем, но краткият срок, в който трябва да стане това, е оспорван поради липса на техническо решение и на достъп до язовира. Решение за съдбата на Лялинци ще вземе Общината, каза Рангелов. Мнението му на експерт обаче е, че трябва да запазваме язовирите, а не да ги унищожаваме и изпразваме. По думите му скоростното изпразване на водоемите уврежда стените. Един празен язовир е по-опасен от един пълен язовир, каза Рангелов. По думите му обемът на водоемите трябва да се наблюдава и контролира целогодишно.

Виж също...

Loading...