Скулптурата от легендата за планината Любаш е направена в чест на дядото на Стоимен Марков, който е бил учител в село Ребро

Скулптурата с двамата влюбени пред Общинския исторически музей в град Брезник, която символизира легендата на планината Любаш е направена в чест на Стоимен Марков от брезнишкото село Ребро. Това сподели пред репортер на Zapadno.com скулпторът Стоимен Марков, който я е направил и носи името на дядо си от село Ребро.

“Камъкът е от Бистрица, където ми беше ателието. Чрез творбата си исках да изразя нещо за Любаш, тъй като под планината ми е бащиното село – Ребро. Исках да направя нещо в чест на моя дядо – Стоимен Марков, който е бил учител в Ребро. Даже съм направил още един камък, но е в двора на къщата ни в селото. На него е изобразен селски човек.”, каза пред Zapadno.com скулпторът и художник Стоимен Марков.

Идеята на твореца е камъкът, който е в двора на къщата да бъде поставен в центъра на село Ребро. Негова дървена скулптура краси централната градска част на Брезник в района на бившия ДНА. Други произведения на Стоимен Марков се съхраняват в сградата на народно читалище “Просвещение-1870”, като има идея те да бъдат подредени в постоянна експозиция.

Дълги години творецът е в сянката на публичността, но твори отдавна. В края на месец февруари беше открита изложба с негови 94 скулптури и картини. Нагласата му е творческа, споделя самият той. “Всичко каквото видя наоколо го свързвам със скулптура – то ми дава идея. Не е трудно да се твори, но физическото отпадане дава отражение, а и в Перник нямам тези условия, които имах в Бистрица. Там беше рай за мен – камъни, морени… Зимно време много работи от дърво направих. Когато се преместихме не можах да им намеря място и ги оставих на мой близък, който ги раздаде. Даже не знам кое на кого е дал. Всичко се разпръсна, а то беше цяла гора от дървени работи.”, сподели Стоимен Марков.

Сред значимите за него скулптури, които са в Брезнишко е тази, която е до ДНА. Два летни сезона е времето, което е било нужно, за да се направи скулптурата. На себе си и сестра си пожелава да са живи и здрави, да имат опора и вяра в живота и да си помагат.

Виж също...

Loading...