Конференции в Брезник и Ноевци и фолклорно матине ще се проведат по проект “Граовският фолклор свързва хората в ЕС”

Община Брезник ще потопи автентичното и традиционно за района граовско творчество и изкуство в контекста на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За популяризиране на българските приоритети в партньорство с местното най-голямо читалище “Просвещение-1870” Община Брезник е разработила проект “Граовският фолклор свързва хората в ЕС”. Така местната общественост ще се информира за Българското председателство и ползите от членството на страната ни в Европейския съюз, съобщава електронното издание “24 часа“.

В рамките на проекта през април в град Брезник и село Ноевци ще бъдат проведени две конференции, в които ще бъде представена обстойна информация за същността и ролята на Българското председателство. Кулминацията на проекта ще е през юни, в рамките на дейностите за празника на града, когато ще бъде представено фолклорно матине – “Умеятелните граовци – ем сборую, ем пою, ем танцую” (Способните граовци – хем говорят, хем пеят, хем танцуват – бел. авт.), обясни зам. кметът на Общината Мария Добревска.

По време на матинето ще бъдат представени две характерни за Граово книги. Първата е “Фолклорни танци и хора на песен от Граово”, чийто автор е известният хореограф и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев, а втората – “Гонетка за счукналото село” на фолклориста Емилия Максимова. Чрез матинето организаторите се надяват да провокират местните хора от всички възрасти да издирват, съхраняват и популяризират автентичните граовски хора, песни и говор.

Виж също...

Loading...